TIO HETA TIPS TILL ALLA MÄN

Skrev ett inlägg på facebook som har fått nästan 50 (???!) delningar och tänkte att ni som inte har mig där kanske också vill läsa det. Så här är det! Fritt fram att gilla, kommentera och dela. Kramar.


Något som jag ofta stöter på är att många män inte vet hur de ska bete sig mot kvinnor eller vad de ska göra för att hjälpa till att förändra de maktstrukturer som finns i vårt patriarkala samhälle. OBSERVERA att det här är jätteviktigt att läsa oavsett om du är en "bra kille" och anser att du inte är delaktig i dessa strukturer!!! Kanske framförallt riktas det till dig som "bra kille", som är medveten om och vill minska klyftorna mellan könen. Därför kommer här

1. HÅLL KÄFTEN. Faktiskt något som är väldigt underskattat men väldigt enkelt! Låt kvinnor tala till punkt. Vi har tolkningsföreträde för vår situation och det gör att det vi har att säga om förtrtycket är förstahandsupplevelser och förmodligen mer korrekt. Män har mer medialt utrymme och får fram sina åsikter överallt. Låt det inte vara likadant på en lägre nivå. Ge oss plats att synas och höras i diskussionerna som rör OSS. Lämna också plats, i klassrummen, i debatter, i sociala sammanhang. Det är svårt och jobbigt att hela tiden behöva slåss för att få höras och finnas.

2. LYSSNA. Lyssna lyssna lyssna! Lyssna på våra berättelser, på din mamma, din syster, din dotter, dina kvinnliga vänner. Lyssna på vad vi säger om sexuellt våld, ojämlikheter och orättvisor som vi upplever. Vifta inte bort det, ta det på allvar. Vi är alla olika och har olika upplevelser men ALLA är lika viktiga. Börja absolut inte prata om "förtrycket mot män" eller liknande. Inte för att det inte är viktigt med manliga stereotyper etc, utan för att din uppgift i denna situation är att lyssna och följa råd 1, 2, 3, 8, 9 och 10. Annars flyttar du fokus och signalerar att du inte tar oss på allvar.

3. FÖRSÖK FÖRSTÅ. Det borde vara självklart, men är tyvärr inte alltid det. Försök att sätta dig in i vår situation. Det är så enkelt att se sin egen sida av saken och det är lätt att fastna i det. Förstår du inte, fråga på ett taktfullt och ödmjukt sätt.

4. UTBILDA DIG SJÄLV OCH LÄS PÅ. Det är inte min uppgift att utbilda dig. Du har själv ett ansvar att ta reda på fakta.

5. VAR MEDVETEN OM DINA EGNA PRIVILEGIER. Om du själv inte märker att du särbehandlas p g a ditt kön - fråga kvinnor i din närhet om de märker av det. Om de inte kan svara, se förra punkten. När du väl är medveten om dina privilegier kan du använda dem för att lyfta fram orättvisorna.

6. TA DITT KOLLEKTIVA ANSVAR. Även om du ser dig själv som en "bra kille" så är det inte säkert att det räcker. Vi måste förändra maktstrukturerna som finns, men det är tufft att vara i underläge. Vi vill ha hjälp, ge oss den hjälpen. Detta innebär bland annat att...

7. ALLTID SÄGA IFRÅN när någon säger något misogynt, sexistiskt eller kvinnofientligt. ALLTID!!! Acceptera inte skämt som förlöjligar eller förminskar kvinnor, inte ens oskyldiga sådana (för de är inte oskyldiga). Säg ett tydligt: det här är INTE roligt. Oavsett om det är dina vänner, din chef, din pappa etc. DU ÄR SKYLDIG ATT SÄGA IFRÅN!

8. TA VÅRT PARTI. Vi är inte offer, vi är människor. Men vi har ett underläge och det är alltid fel att sparka på den som ligger. Jag vill inte kämpa i motvind. Detta innebär också att alltid stötta offret i t ex en våldtäkt, ÄVEN!!! om våldtäktsmannen är din bror, din bästa vän eller bara en schysst kille i kompisgänget. Kalla dig feminist även om du inte känner dig helt bekväm i det. Då säger du: "jag förstår kanske inte helt och kanske inte helt håller med, men jag står bakom dig. Om det är viktigt för dig så stöttar jag dig."

9. FRÅGA. När du har hållit käft och lyssnat och försökt förstå, fråga: "gör jag något som gör att du känner dig mindervärdig?" och "vad kan jag som individ göra för att du inte ska känna så här? vad vill du att jag gör för att stötta dig?"

10. PRATA INTE OM MANSHAT I EN DISKUSSION OM KVINNOHAT. Om du vill prata om mäns brist på rättigheter så gör INTE det när det pratas om kvinnors rättigheter. Det är totalt respektlöst och medverkar INTE till att minska orättvisor, det förhindrar bara att våra problem lyfts fram och tas på allvar. Du signalerar då att våra orättvisor inte är värda att lyssna på. Prata gärna om mäns rättigheter en annan gång, men inse också att kvinnohat innebär våldtäkter, könsstympning, misshandel, sexuellt våld, tvångsgifte, fråntagande av mänskliga rättigheter med mera och har funnits i hundratals år, medan manshat i stort sett innebär att påpeka vad kvinnohat leder till. Meninism fanns inte innan feministerna började kräva "för mycket" (d v s att behandlas som människor och ha lika rättigheter). Fundera på om det är värt att lägga din energi på små eller stora orättvisor och handla med empati, ödmjukhet och stor respekt.

Det är min förhoppning att du som man kan ta åt dig av de här punkterna och visa empati, ödmjukhet och respekt även där. Det är inte menat att vara anklagande, utan att vara till hjälp för dig och för mig. Uppmanar dig även att i kommentarsfältet följa råden jag gett, och vill gärna se att ni män kan ta ett steg tillbaka och i alla fall ta ett andetag innan ni reagerar aggressivt. Om du ändå blir arg eller upprörd, läs punkterna igen och försök förstå att min poäng inte är att nedvärdera män utan att instruera er och berätta hur ni kan hjälpa mig.
Och ni kvinnor: hjälp till att förbättra listan! Kommentera vad du upplever, vad du vill ha och behöver.

#1 / / Sandra:

Typiskt braiga råd ju!

#2 / / Emilie:

Jättebra råd! Tack :)