GOTT NYTT ÅR!

Ännu ett år är till ända och jag önskar er alla ett riktigt gott nytt!


Hur har ert år varit? Mitt har jag varit riktigt, riktigt nöjd med faktiskt. Det finns så många saker som jag har gjort och som jag är nöjd med. Det har helt enkelt varit superb. Faktum är att jag knappt kommer på någon period detta år som har varit dålig, förutom de sista kanske två veckorna av skolan som faktiskt kändes riktigt tunga.

Under denna period var jag väldigt deppad på grund av saknad och längtan, men det släppte nästan helt när stressen och pressen försvann. Jag kan börja med förra vintern, januari-februari-mars, den tiden ungefär. Jag kontrollerar mina minnen med bloggen, de inlägg som jag lade in vid den tidpunkten var oftast filosofiska, jag tänkte mycket på olika saker, vilket jag förstås gör fortfarande, men inte så att det går att uttrycka här i alla fall. Det var en snöig och kall vinter och vi åkte skidor i Italienska alperna, alltid lika trevligt. Jag och EM dampar som vanligt och jag lyssnar på Jason Mraz, börjar upptäcka hans tidigare låtar. En av de större händelserna är att Hjortron, min älskade älskling för all framtid, försvinner under skidresan när jag inte är hemma. Jag var otroligt deppad under flera veckor, kanske månader. Jag kunde inte ens berätta det för någon.Framåt maj-april någonting, vårkanten i alla fall. Jag och EM är en vecka i Karlskrona och praoar på Sydöstran, en sjukt underbar vecka som jag saknar grymt mycket och tänker tillbaka på med djup nostalgi. Hela det första halvåret får jag en känsla av "det var bättre förr" av. 


Sedan i juni var vi alla lyckliga och glada tills chockbeskedet kom... EM skulle flytta lååångt bort. Avslutningen är fortfarande ett speciellt minne, minns det som det var i går faktiskt. Vi klarade oss igenom hela, genom alla uppspelningar och betygsutdelningen, ända tills det nästan var dags att åka hem. Då var det någon som vred på en vattenkran i mitt huvud och vi båda började gråta och kramas jättemycket. Det var så himla sorgligt och det kändes bara NEEEJ!! Detta får inte hända!! Men, ja, så blev det ju ändå. Sedan gick jag hem och grät hela vägen. Ni körde förbi i bilen och vinkade, typ fem pers trängde fram ansikten och händer och vinkade allt ni hade. Men jösses vad sorgligt det var. 


Nu börjar de roliga dagarna. Joy var hos oss fyra veckor mellan juni-juli och trots att det var tufft ibland var det i stort sett en riktigt härlig tid. Embeskvi kom och hälsade på också och red första gången. Som sagt grymt kul. Sedan bar det av till Polen-Ungern-Tjeckien på tre veckors resa och det var jättehärligt med många fina minnen och upplevelser, trots den extrema värmen som nästan tog kål på oss (okej, nu kanske jag överdrev liiiite). Vi träffar också alla underbara människor från reunion. Fantastiskt och jag älskar er såå mycket!I augusti kommer CAS på besök och vi sätter upp en teater med fingerdockor, jag är uppe i Berg och hälsar på min "gamle vän", alltså EM. Vi besöker Silverfallen och allt är så himla trevligt!


Vi är också i Stockholm och hälsar på faster. Sedan börjar skolan igen och allt flyter på utan EM även om det känns tomt och konstigt. 


I oktober får jag tandställning och det är nästan det mest intressant som händer, jag praoar också i november på Madkullen, två riktigt härliga veckor med hårt slit och hästar. Jag och AS hälsar på EM igen i Berg. Saknar henne enormt!!


Annars är det nästan inget som händer, förutom dessa senaste dagar i december som det står om i inläggen på bloggen t o m den 22. Skolan slutar och jag får mina första betyg, HURRA! De var väldigt bra. Jul, året är slut.Sammanfattning:

Men jaa, så här har mitt år sett ut helt enkelt. Det har varit svackor och toppar, så enkelt är det. Jag har börjat springa reglebundet och träna, satsat mer och mer på ridningen, bytt cirkusgrupp, slutat piano och så vidare. Det har helt enkelt hänt riktigt mycket och trots allt dåligt som har hänt är jag nöjd. 


Det här var mitt år. Hur såg ditt ut?


STOOOR KRAM!

/D-mannen

FYRA SAKER (för att bli mer klimatsmart)

Snälla läs hela det här inlägget, så fort du får tid. Det är mycket viktigt och jag skulle bli väldigt tacksam om du gjorde det.


Såhär är det. Vi människor försöker ständigt arbeta emot naturen. Vi urvattnar floder. Vi bränner skog. Vi släpper ut gifter. Vi utrotar djur. etc.


Det är inte okej att hålla på såhär, inte minst för att vår existens ska kunna fortgå. Ta problemet med vatten t.ex., vatten som ju är källan till allt liv. Vatten har också en lösande förmåga, som gör att vi genom vattnet kan få i oss en mängd viktiga näringsämnen som t.ex. järn. Men när vi människor släpper ut gifter i naturen, löses detta också i vattnet. Och vad händer om vi slänger giftigt avfall i skogen då? Det löser sig och kan, förutom att det förgiftar naturen, leda till att vi människor får i oss det. Nu renas ju vattnet, så det är kanske ingen fara för oss, kan man tycka. Men så enkelt är det inte.

 

Naturen fungerar bäst om ingen lägger sig i. Den har ett fantastiskt system som fungerar utmärkt, så länge det tillåts att göra det. Men det finns uppenbarligen människor som inte förstår det här, utan släpper ut gifter i naturen. Det finns många olika sätt som gifterna kan påverka oss, men främst är det kanske att ekosystemet rubbas. Om en organism tar upp gifterna (en växt kan få det via vattnet, en hare via växten etc.) så kan gifterna mycket väl fortsätta i näringskedjan. Om det är ett gift som kanske orsakar sterilitet (som p-piller kan göra!) eller t.o.m. är dödligt är det förödande, eftersom allting ingår i den naturliga näringsväven. Kanske blir gräset förgiftat, vilket minskar maten för harar, vilket minskar maten för rävar, vargar och rovfåglar, vilket gör att de blir tvungna att ta andra djur som mycket väl kan vara får (lamm kanske för fåglar och rävar), rådjur eller andra köttdjur som människan föder upp.


Och det här gäller naturligtvis inte bara inom mindre områden, t.ex. surt regn kan orsaka förödelse över en mycket stor area, det kan faktiskt sprida tvärs över kontinenten och ända bort till obebodda områden, som inte alls har förtjänat det!

 

 

Men att rädda miljön behöver inte vara krångligt. Ni behöver inte skänka pengar eller demonstrera. Här är fyra enkla grejer att göra för att minimera sin klimatpåverkan.

 

1. Använd så lite elektronik som möjligt
Undvik dator och TV, släck lamporna i de rum som ni inte vistas i, säg nej till pappa om han vill skjutsa dig till en kompis. Istället tar du bussen eller cyklar. Använd inte plattång eller locktång. Ta inte hissen och använd inte elektrisk dörröppnare, ta istället chansen att träna din kropp. Detta sparar mycket mer energi än du kanske tror.

2. Köp så lite som möjligt
Och se till att det du köper är tillverkat på ett humant sätt som tar hänsyn till både arbetskraften och naturen. Allt du köper har nämligen framställts i fabrik och förmodligen fraktats från Kina. Istället för att köpa godis väljer du ett svenskodlat äpple, istället för att använda hårspray tänker du "Jag är bra som jag är", istället för att lägga veckopengen på smink köper du ett träd i Vi-Skogen. Sluta köpa sådant som inte är nödvändigt, t.ex. mobilsmycken, plastleksaker, skönhetsprodukter etc. Och behöver du verkligen den där nya tröjan? Allt du köper kostar naturen resurser och sliter på människor och miljö. Därför ska du alltid försöka köpa så lite som möjligt.

3. Släng så lite som möjligt
Istället för att rata dina gamla syltburkar gör du rent dem, knyter ett band runt och använder som pennställ. (Du får naturligtvis ha dem till annat än pennställ). När byxorna blivit för korta, klipper du av dem och har dem som shorts eller dammtrasor. Skokartonger använder du som förvaringsboxar, utan att köpa nya, dyra lådor. Tänk på att skänka bort dina gamla kläder (om de är fullt fungerande). Att sopsortera och skänka bort saker till second hand är vad du ska göra när du MÅSTE slänga något. Komposter till exempel är bra naturliga återvinningsconteinrar. Elektronik ska ALLTID! sorteras. Naturen klarar inte av allt vårt avfall, som är långt mer än vad det behöver vara. Detta är också en följ av överkonsumtion.

4. Tänk ekonomiskt

Tänker att man ska handla miljövänligt eller fairtrade, så är den största orsaken till att man inte gör det prislappen. Men varför är det så? Hur kan det vara så att det är billigare att importera saker från Kina, om man betänker frakten? Har du någonsin tänkt på vad det låga priset beror på? Tror du verkligen att producenterna vill ta mindre pengar för egen del? Nej, så ligger det förstås inte till. I Kina har man inte alls lika höga krav på minimilön och arbetsvillkor som man har i Sverige. Därför kan det vara så att de anställda på en fabrik som tillverkar t.ex. det där linnet som du köpte på KappAhl jobbar åtta timmar om dagen för en lön så låg att de knappt har råd med en skål ris till middag. Och sedan ska varan skickas hela vägen till Sverige, vilket orsakar stora utsläpp. Men att de bättre varorna är ekonomiska, hur går det ihop? Jo, köper man kläder som är dyrare och tillverkade i Europa, så är oftast materialet bättre, och det gör att saken håller bättre. Istället för fyra par jeans à 299 kr. styck på ett år, kanske man kan köpa ett par jeans à 1000 kr. styck som sedan håller i två år. Tänker man såhär, tänker man på ett sätt som gynnar alla parter (plånboken, miljön, utsatta människor etc.). Så mitt sista råd till er som vill bli miljövänliga, är faktiskt att vara ekonomiska.

 

Snälla tänk på det här - gör inte allt så enkelt som möjligt för dig själv. Tänk istället på hela världen samtidigt. Kostar det dig så mycket om du öppnar dörrarna för egen maskin? Måste något annat sköta det åt dig?

 

Jag vill bara att du ska tänka på det här, speciellt i juletider som dessa. Materialism är vad dagens samhälle vilar på. Ändra på det.

 

Kram,

Dafie


Vårt fågelbord

I Lerbäcken har vi ju ett fågelbord som är mycket populärt hos både små och lite större fåglar. Förutom de vanliga småfåglarna, blåmes och sådana, hade vi nötskrikor som ständiga besökare. Den såg rätt löjlig ut när den hängde sig fast vid en talgboll och åt. Nötskrikor är ungefär lika stora som kråkor så ni förstår kanske... Vi hade också en lite, tufsig koltrast på besök några gånger.

 

Förra året såg det i alla fall ut såhär.

 

En domherrehona, eller domdam som vi gillar att kalla dem. ;)

 

Nötväcka.

 

 

Gulsparvar samt en domdam.

 

En domherre. Ser ni hur röd och fin han är? Vi hade många förra året!

 

Domherrar igen i trädet.

 

Och återigen, domherre. Visste ni att skillnaden mellan herrarna och damerna på domherrefåglar är att hanen har rött bröst och honan mer brungrått.

 

Här ser ni tydligt skillnaden - de två röda är hannar och den längst ned är en hona.

 

Blåmes.

 

Gulsparv på vakt i trädet. Undrar om man vågar sig fram?

 

Svartmes (högst upp), blåmes (på grangrenen) och domherre (hona) längst ner.

 

Jag tycker att det är så himla fint med fågelbort, bara bordet är ju dekorativt i sig, sedan kommer granris och havrekärve som lite extra pynt med fåglarna som lysande röda kulor, sådana som man hänger i julgranen. Speciellt då domherrar som är så himla fina med sina röda bröst.

 

Mina favoriter vid fågelbordet:

1. Nötväckan. Så himla fin, dessutom en av de tre enda fågelsorterna i Sverige som kan klättra rakt ner för en trädstam.

 

2. Stjärtmesen. Har vi bara haft besök av en gång, men det räcker. Sjuukt gullig!

 

3. Domherren. Lyser verkligen upp, speciellt mot den vita snön. De där röda färgerna sätter verkligen pricken över i vid fågelbordet.

 

Sedan gillar jag också koltrastar, svartmesar och bofinkar. Men de hör till min topp-tio. Detta var ju topp-tre. I alla fall.

 

Kram så mycket,

Daphne