Visste ni att...

...fruset gräs är farligt för fånghästar?

 

 

På bete kan fruset gräs orsaka kolik eller fång. Därför ska man undvika att låta hästarna beta när det har varit kallare än -5 på natten. Morötter och äpplen ruttnar lättare i minusgradigt och därför bör de förvaras frostfritt. Frusna äpplen kan ge kolik!

 

Varken fruset betfor eller hö är farligt, men det kan vara bra att värma betforet lite med varmt vatten innan det ges till hästen. Inte heller hösilage är farligt, även om det är väldigt opraktiskt att fodra med och svårätet för hästen som fruset. Men det beror på hur hög vattenhalten är; hästar har svårt för att få i sig något av "hösilage-glass".

 

 

Men varför är det då farligt? Det finns två anledningar. Dels innehåller fruset gräs mycket mer av fruktan, en kolhydrat. Dels är det också större risk att hästen får kolik av fruset gräs än av vanligt. För att minska risken kan man se till att hästen inte äter fruset gräs på tom mage (då risken är större för kolik). Alltså kan det i kalla temperaturer vara smart att ge hästen grovfoder (hö till exempel) INNAN den får gå ut i hagen.

 

 

Ha det bra,

#1 / / Michelle:

Fina bilder:)

Den första va söt:D <3

#2 / / Anki:

En liten kommentar: Det frusna gräset är inte så farligt. Det innehåller låga halter av fruktan. Det är när det tinar upp som det är farligt. D skjuter fruktanhalten i höjden & blir farligt för en fånghäst. Dvs, det är som allra farligast på förmiddagen efter frostnätter, när solen värmer på.



Info från veterinär & foderrådgivare vi fick när vår ponny hade senaste fånganfallet.

#3 / / Dafie:

Du har säkert rätt Anki, vad jag förstod av informationstexten så var det det frusna gräset som var farligt men jag kan ha missförstått det. Tack i alla fall!