FYRA SAKER (för att bli mer klimatsmart)

Snälla läs hela det här inlägget, så fort du får tid. Det är mycket viktigt och jag skulle bli väldigt tacksam om du gjorde det.


Såhär är det. Vi människor försöker ständigt arbeta emot naturen. Vi urvattnar floder. Vi bränner skog. Vi släpper ut gifter. Vi utrotar djur. etc.


Det är inte okej att hålla på såhär, inte minst för att vår existens ska kunna fortgå. Ta problemet med vatten t.ex., vatten som ju är källan till allt liv. Vatten har också en lösande förmåga, som gör att vi genom vattnet kan få i oss en mängd viktiga näringsämnen som t.ex. järn. Men när vi människor släpper ut gifter i naturen, löses detta också i vattnet. Och vad händer om vi slänger giftigt avfall i skogen då? Det löser sig och kan, förutom att det förgiftar naturen, leda till att vi människor får i oss det. Nu renas ju vattnet, så det är kanske ingen fara för oss, kan man tycka. Men så enkelt är det inte.

 

Naturen fungerar bäst om ingen lägger sig i. Den har ett fantastiskt system som fungerar utmärkt, så länge det tillåts att göra det. Men det finns uppenbarligen människor som inte förstår det här, utan släpper ut gifter i naturen. Det finns många olika sätt som gifterna kan påverka oss, men främst är det kanske att ekosystemet rubbas. Om en organism tar upp gifterna (en växt kan få det via vattnet, en hare via växten etc.) så kan gifterna mycket väl fortsätta i näringskedjan. Om det är ett gift som kanske orsakar sterilitet (som p-piller kan göra!) eller t.o.m. är dödligt är det förödande, eftersom allting ingår i den naturliga näringsväven. Kanske blir gräset förgiftat, vilket minskar maten för harar, vilket minskar maten för rävar, vargar och rovfåglar, vilket gör att de blir tvungna att ta andra djur som mycket väl kan vara får (lamm kanske för fåglar och rävar), rådjur eller andra köttdjur som människan föder upp.


Och det här gäller naturligtvis inte bara inom mindre områden, t.ex. surt regn kan orsaka förödelse över en mycket stor area, det kan faktiskt sprida tvärs över kontinenten och ända bort till obebodda områden, som inte alls har förtjänat det!

 

 

Men att rädda miljön behöver inte vara krångligt. Ni behöver inte skänka pengar eller demonstrera. Här är fyra enkla grejer att göra för att minimera sin klimatpåverkan.

 

1. Använd så lite elektronik som möjligt
Undvik dator och TV, släck lamporna i de rum som ni inte vistas i, säg nej till pappa om han vill skjutsa dig till en kompis. Istället tar du bussen eller cyklar. Använd inte plattång eller locktång. Ta inte hissen och använd inte elektrisk dörröppnare, ta istället chansen att träna din kropp. Detta sparar mycket mer energi än du kanske tror.

2. Köp så lite som möjligt
Och se till att det du köper är tillverkat på ett humant sätt som tar hänsyn till både arbetskraften och naturen. Allt du köper har nämligen framställts i fabrik och förmodligen fraktats från Kina. Istället för att köpa godis väljer du ett svenskodlat äpple, istället för att använda hårspray tänker du "Jag är bra som jag är", istället för att lägga veckopengen på smink köper du ett träd i Vi-Skogen. Sluta köpa sådant som inte är nödvändigt, t.ex. mobilsmycken, plastleksaker, skönhetsprodukter etc. Och behöver du verkligen den där nya tröjan? Allt du köper kostar naturen resurser och sliter på människor och miljö. Därför ska du alltid försöka köpa så lite som möjligt.

3. Släng så lite som möjligt
Istället för att rata dina gamla syltburkar gör du rent dem, knyter ett band runt och använder som pennställ. (Du får naturligtvis ha dem till annat än pennställ). När byxorna blivit för korta, klipper du av dem och har dem som shorts eller dammtrasor. Skokartonger använder du som förvaringsboxar, utan att köpa nya, dyra lådor. Tänk på att skänka bort dina gamla kläder (om de är fullt fungerande). Att sopsortera och skänka bort saker till second hand är vad du ska göra när du MÅSTE slänga något. Komposter till exempel är bra naturliga återvinningsconteinrar. Elektronik ska ALLTID! sorteras. Naturen klarar inte av allt vårt avfall, som är långt mer än vad det behöver vara. Detta är också en följ av överkonsumtion.

4. Tänk ekonomiskt

Tänker att man ska handla miljövänligt eller fairtrade, så är den största orsaken till att man inte gör det prislappen. Men varför är det så? Hur kan det vara så att det är billigare att importera saker från Kina, om man betänker frakten? Har du någonsin tänkt på vad det låga priset beror på? Tror du verkligen att producenterna vill ta mindre pengar för egen del? Nej, så ligger det förstås inte till. I Kina har man inte alls lika höga krav på minimilön och arbetsvillkor som man har i Sverige. Därför kan det vara så att de anställda på en fabrik som tillverkar t.ex. det där linnet som du köpte på KappAhl jobbar åtta timmar om dagen för en lön så låg att de knappt har råd med en skål ris till middag. Och sedan ska varan skickas hela vägen till Sverige, vilket orsakar stora utsläpp. Men att de bättre varorna är ekonomiska, hur går det ihop? Jo, köper man kläder som är dyrare och tillverkade i Europa, så är oftast materialet bättre, och det gör att saken håller bättre. Istället för fyra par jeans à 299 kr. styck på ett år, kanske man kan köpa ett par jeans à 1000 kr. styck som sedan håller i två år. Tänker man såhär, tänker man på ett sätt som gynnar alla parter (plånboken, miljön, utsatta människor etc.). Så mitt sista råd till er som vill bli miljövänliga, är faktiskt att vara ekonomiska.

 

Snälla tänk på det här - gör inte allt så enkelt som möjligt för dig själv. Tänk istället på hela världen samtidigt. Kostar det dig så mycket om du öppnar dörrarna för egen maskin? Måste något annat sköta det åt dig?

 

Jag vill bara att du ska tänka på det här, speciellt i juletider som dessa. Materialism är vad dagens samhälle vilar på. Ändra på det.

 

Kram,

Dafie


Publicerat i Filosofi